Letný filmový festival 4 živly

Téma

Obrazy akcie

Hlavami nám preteká množstvo obrazov, aj obrazov filmovej akcie. V tej neustávajúcej záplave sa dá len ťažko orientovať, ale je zaujímavé, ako nám niektoré akčné výkony, ne-overené schémy akcie, jednotlivé podoby či kvality akčnosti, ostávajú v hlave, zachytávajú sa v pamäti a podnecujú našu predstavivosť. 
Plán akcie 9. LFS 4 Živly preto určovalo najmä kinofilné formovanie jeho programu. Tému totiž vyvolala rozsahom pomerne nenápadná, ale svojou uhrančivosťou o to viac výnimočná Akcia z filmu Sama Peckinpaha Prineste mi hlavu Alfreda Garciu (1974). Ide o scénu, v ktorej hlavného headhuntera Bennyho sledujú dvaja Mexičania. Prenasledovanie tu však nedáva zmysel. Aktérom akoby nezáležalo na vlastnom zacielení (utiecť, sledovať). Popíja sa v oboch autách, Bennyho k tomu obťažuje jeho vyvolená. Nikto nič nerieši (aj zajtra je deň) a pre nepozornosť obidve autá takmer havarujú. Zdá sa, že jedni i druhí sú hrozbou hlavne pre seba samých. Akcia končí „len tak“: Mexičania narazia do kopca, opito sa zachechtajú a Benny im zmizne z dohľadu. Je umením nakrútiť akciu, ktorá absolútne s prehľadom ignoruje to, ako by mala vyzerať. Akciu, ktorú nahlodáva zľahčujúci odstup. Upúta svojou náladou – tým aká je nedbanlivá a pritom presvedčivá, aká je ľahkovážna k pravidlám (žáner, tradícia), a pritom nesmierne prenikavá, výstižná. 
Alfredova hlava vylákala z pamäti rôzne nezabudnuteľné obrazy filmových svetov, tvoriace netušené akčné súvislosti. Veríme, že sa nám v programe podarilo prepojiť tie pravé filmové akcie. Otázkou je, či sa vám vybrané obrazy dostanú do hlavy. Možno sa zaradia medzi tie, ktoré nosíte stále so sebou a podľa chuti si ich užívate. Len pritom netreba stratiť hlavu. Ako Alfredo.

Martin Kaňuch